Nyugat-Afrika tetején - Vojnits, András; Vojnits, András (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A Magyar Tudományos Esőerdő Expedíció keretében hét magyar kutató indult Afrikába, egész pontosan a kontinens nyugati és középső felét összekötő Kamerunba. Öthónapos kint létük során a rendkívül változatos, néhol őserdei, máshol szavannai vidék népeit, valamint növény- és állatvilágát tanulmányozták. Fordulatokban gazdag élménybeszámolójával a szerző, mint a csoport tudományos vezetője ismeretterjesztő és felfedező körutazásra invitál bennünket Nyugat-Afrika „tetejére”, a Kamerun-hegységbe. A minden részletre odafigyelő leírás olvasásakor szinte látjuk a ködös hegycsúcsot, melynek nemcsak látványa, de meghódítása is lélegzetelállító, felfrissülünk a természet üde zöld illatától, élvezzük a madarak koncertjét, magunkon érezzük az éjszakák hűvös, s a nappalok forró leheletét, átéljük az eddig nem ismert fajok felfedezésével járó tudományos sikereket.