Az afrikai mezőgazdaság és a globalizáció - Juhász, Péter Gergő; Kanizsay, Endre (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A globalizáció korunk terméke, számos pozitív és negatív jellemzője akad, az azonban világosan megfigyelhető, hogy megosztja a világgazdaság jellemzőinek kutatóit. Ennek következtében néhány kézben óriási tőke halmozódik fel, míg emellett emberek milliói éheznek. Ezek a tendenciák a sokszínű kontinensen még inkább megfigyelhetők. A szerzők a segélyezési programok, a szervezetek és fejlett államok támogatásainak jellemzőit ismertetik. Mennyiben hasznosak a különféle projektek az éhínség felszámolásának és a szegénység megszűntetésének szempontjából. 11 országot vizsgáltak a globalizáció jelenségének tükrében és ebből kimutatható, hogy az éhezés napjainkig megoldatlan problémát jelent, a pozitív hatásokat az érintett országokban nem tapasztalták. Felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben meg akarjuk oldani a problémákat, akkor az ismertetett fejlesztési tevékenységeket racionalizálni kell.