Álom az utcán: Egy dakari kisfiú a marabuk vonzásában avagy jókívánságok Omarnak - Schumicky, Lilla (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A szerző beszámol szenegáli útján szerzett tapasztalatairól, és egy dakari koldus kisfiú, Omar tragikus sorsán és a túlélésért folytatott mindennapos küzdelmén keresztül bemutatja a szülők által a marabuknak, helyi vallásos vezetőknek eladott gyerekek szomorú sorsát. Felidézi egy útját is Toubába, Szenegál szent városába, ahol a marabukról kialakított negatív képe véglegessé vált. A pénzéhségük és kapzsiságuk valamint a szegények kihasználásából fenntartott életmódjuk visszataszító, a hírnevük segítségével emberek tízezreit zsákmányolják ki és kis koldusok titkos – európai szemmel talán értelmezhetetlenül naiv – vágyait nyomják el...