Agathe Uwilingiyimana (1953-1994): Ruanda mártír miniszterelnöke - T. Horváth, Attila (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Ruanda súlyos harcok színtere volt a 20. század második felében, az ország két etnikuma, a hutuk és tuszik szembenállása Afrika történetének legvéresebb népirtásába torkollott. Ebben az országban nevelkedett fel és emelkedett ki egy politikusnő, aki már fiatal korában kitűnt karitatív akciók népszerűsítésével, aki a két etnikum közötti harc befejezésére szólított, és akinek 1994-ben ez az elhivatottsága okozta halálát. Az Afrika Tanulmányok női portré-sorozatában, ezúttal a lányok és nők taníttatásának széles körűvé tételéért és továbbtanulási lehetőségeik szélesítéséért küzdő asszonyról, a ruandai Agathe Uwilingiyimanaról tudhat meg többet az olvasó.