Óriások szövetsége: Az Afrikai Unió és az Európai Unió kapcsolatrendszere, különös tekintettel a biztonságpolitikai kérdésekre - Tóth, Norbert (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
A dekolonizációt követően, az európai-afrikai kapcsolatokat korábban jellemző alá-fölérendeltségi viszony, különböző szegmenseket érintő partnerséggé változott. A tanulmányban nyomon követhetjük ezen együttműködés kiépülését, mélyülését, a második világháború végétől egészen napjainkig. Részletesen olvashatunk a Yaoundéi és a Loméi Egyezmények legfőbb aspektusairól, valamint a 2000-ben kötött Cotonou-i Megállapodás partnerségi rendszeréről. A szerző külön hangsúllyal vizsgálja az európai és az afrikai integráció között kialakult biztonságpolitikai kooperáció legfontosabb aspektusait.