Lehetőség és esély: a magyar-szubszaharai gazdasági együttműködés - Suha, György (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Magyarország európai integrációja nemzetközi kapcsolatai történetében is fordulópontot jelent. Hazánknak az Uniós játékszabályok tiszteletben tartása mellett nemzeti érdekei minél hatékonyabb érvényesítésére kell törekednie. Ennek részeként kiemelt figyelmet kell fordítani nemzetközi kapcsolatrendszerének újragondolására, hangsúlyosan a Szaharától délre eső régió tekintetében. Magyarországnak az eddigieknél fokozottaban kell részt vennie a közösségi fejlesztési politikában, hiszen afrikai gazdasági jelenlétünk minimális. Előbbiek sikeres végrehajtásának záloga egy átgondolt és hosszútávú Afrika-politika kidolgozása. Ehhez szükségszerűen kapcsolódik a kormányzat szerepvállalása, hiszen a nemzetközi fejlesztési együttműködés számos tárca és gazdasági társaság tevékenységét közvetlenül érinti. A magyar termékek versenyképesek lehetnek Afrikában, de ehhez szoros partnerségi kapcsolatok kialakítására van szükség.