Egy diplomáciai botrány háttere: A ruandai-francia kapcsolatok évtizedei - T. Horváth, Attila (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Ruanda 2006. november 24-én megszakította diplomáciai kapcsolatait Franciaországgal, miután a francia Bruguére vizsgálóbíró elfogatóparancsot adott ki a közép-afrikai ország számos felső vezetője ellen. A vád a következő volt: alapos a gyanú, hogy ők adtak parancsot 1994. április 6-án Juvénál Habyarimana az akkori államfő repülőgépének lelövésére, így elindítva a 20. század egyik legvéresebb népirtását. A tanulmány Ruanda 1961 utáni politikatörténetét vázolja a francia-ruandai diplomáciai kapcsolatok elemzésével. Meglepő összefüggések, személyes kapcsolatok, a történelem szolgáltatta véletlenek állnak a tragédia hátterében, vagy pontosan megtervezett rémtettekről beszélhetünk?