A tanzániai Dar es Salaam város terjeszkedése: szerencse vagy csapás a város körüli megélhetés szempontjából? - Mwamfupe, Davis; Csizmadia, Daniella (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
A tanulmány célja, hogy néhány tényező elemzésével járuljon hozzá a régóta tartó vitához, amely a városi terjeszkedés város körüli megélhetésre tett hatását vizsgálja. Az afrikai szerző konkrétan a tanzániai nagyváros, Dar es Salaam példáján keresztül elemzi a gazdasági központ nyújtotta lehetőségeket a környező településekre (főként falvakra) vonatkoztatva. A volt főváros növekedése nemcsak a földművelésre volt hatással, de az emberek jövedelemforrásait is nagyban átalakította. Voltak, akik ki tudták használni a városi népesség ellátásából adódó lehetőségeket és voltak, aki nem.