Uganda napos és árnyas oldala - Schumicky, Lilla (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Amikor Winston Churchill Ugandát egyszerűen Afrika gyöngyszemének nevezte, biztosan a magas hegyekre, vízesésekre, a páratlanul sokszínű állatvilágra és a vendégszerető emberekre gondolhatott. Kampalában, Kelet-Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő fővárosában virágzik a gazdaság, nagyszerű az éjszakai élet és sokféle nációval találkozhatunk. Azonban van az országnak egy másik arca is. Északon kevés a turista, rossz a közbiztonság és több mint 1,8 millió menekült él táborokban. Az országrészben 1987 óta zajlik véres polgárháború a lázadók és a kormány között. A szerző személyes tapasztalatain keresztül írja le a polgárháború szörnyűségeit, amelyek közül a legmegrázóbb egy volt gyerekkatonával, Sunnyval készített interjúja.