Beköszöntő - Tanulmányok, Afrika (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Kedves Olvasó! Régóta dédelgetett álom válik valóra azzal, hogy Ön most a kezében fogja az Afrika Tanulmányok első (próba) számát. Hazánkban kevés szó esik – többek között – a távoli, „fekete kontinensről”, amely valójában a színek kavalkádja, a különböző nyelvek, törzsi kultúrák és tradíciók hazája. Sokak szerint – én magam is, Kelet-Afrikát kutatva osztom ezt az álláspontot – a XXI. század Afrika évszázada lesz. Búr Gábor (e számunk egyik szerzője) egy 2006 decemberében Pécsett rendezett afrikanista kerekasztal beszélgetésen kifejtette, hogy „ha Afrikával baj van, a világban baj van”, azaz megfordítva, a világ akkor van rendben, ha Afrika rendben van – ha Afrikában rend van. De mennyire lehet rend egy olyan kontinensen, amelynek szinte minden szegletében a mai napig etnikai villongások, polgárháborúk, járványok, betegségek, éhínség, és elképesztő szegénység nehezíti meg az életben maradás esélyét? Az Afrika Tanulmányok olyan lap kíván lenni, amely tudományos tanulmányok, valamint tudományos igénnyel megírt ismeretterjesztő cikkek segítségével nem a sztereotipikus Afrika-képet vázolja fel olvasóinak – éppen ellenkezőleg, afrikai társadalmak mindennapjaiból ragad ki és dolgoz fel izgalmas, érdekfeszítő témákat. Hazai és külföldi szakemberek esettanulmányai, kutatási beszámolói, elemzései, interjúi tarkítják a lapot, nemcsak magyar, hanem angol nyelven egyaránt. Már az első számban egy tanzániai ellenzéki politikussal beszélgettünk a 2006 év végén lebonyolított tanulmányutunk keretében. A lapot illusztráló fotókat egyrészt a látogatás során Kalmár Lajos fotóművész által készített dokumentációból, másrészt egy másik szerzőnk, Schumiczky Lilla egyetemi hallgató 2005 nyarán végzett terepmunkája során elkészített anyagból válogattuk. Az első szám szinte egyszerre jelenik meg kiadónk első szerkesztett kötetével, a Harambee-vel, amely a magyar Afrika-kutatók tanulmányaival köszönti 60. születésnapja alkalmából Füssi Nagy Gézát (A. Gergely András recenzióját ld. 131-135. oldalon.) A lap három tanulmányt (A. Gergely, Csizmadia, Tarrósy) ebből a kötetből válogatott az induló számba. Terveink szerint lapunk egy évben háromszor jelenik meg. Bízunk abban, hogy munkánkkal előmozdíthatjuk a magyar, később pedig a közép-európai Afrikáról folytatott szakmai diskurzust, illetve értelmes közbeszédet. Ehhez először e formában szeretnénk ráirányítani a figyelmet Afrikára, továbbá azokra a világunk egészét érintő folyamatokra, amelyek megkerülhetetlenül behálózzák mindennapjainkat. Együttműködésben civilekkel, oktatási és kutató intézményekkel, és minden érdeklődő lehetséges partnerrel évente többször vitafórumokat, szakmai tanácskozásokat, kiállításokat is szorgalmazunk, mi magunk szervezünk. Mindezekről a lap, valamint a kiadó honlapján folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.