Az afrikai globalizáció kihívásai: Afrikai értelmiségi fiatalok észrevételei - Kashaga, Frateline; Niboye, Elliot P. (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Bár létezhet más értelmezése is, a globalizáció szélesedő és mélyülő gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális összefüggést és összefonódást jelent. A globalizációt különbözőképpen szokták definiálni: úgy is, mint a növekvő gazdasági, politikai, és társadalmi összefüggések és globális integráció folyamatát, ahol a tőke, a forgalmazott árucikkek, személyek, fogalmak, képek, elképzelések és értékek átszivárognak az államhatárokon. Alapértelemben a globalizáció arra a hosszútávú, bolygószinten érvényesülő áramlatra utal, melyet a világ gazdaságainak egyre erőteljesebb egymástól függése és egymásba hatolása jellemez.