Nyugat-Afrika: Francia „hátsó udvar” és/vagy amerikai „előkert”? - Csizmadia, Sándor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
A második világháború után Franciaország a gyarmatosítás módosított folytatását jelentő „Francia Unió” (1945), majd e struktúra gyarmati jellegét megszüntető, de a francia „birodalom” érdekeit továbbra is biztosítani szándékozó „Francia Közösség” (1958) létrehozásával igyekezett hatalmas kiterjedésű gyarmatainak sorsát igazgatni. Fekete-Afrika francia gyarmatainak függetlenné válása azonban megfosztotta létalapjától a Francia Közösséget.