A Rwanda Asylum Plan fogadtatása a brit és magyar sajtóban - Virágh, Anna (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2022)
2022. április 14-én a brit és ruandai vezetés aláírta a UK and Rwanda Migration and Economic Development Partnershipet, melynek célja az, hogy a La Manche csatornán keresztül az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlók egy részét Ruandába helyezzék át, hogy a menekültjogi kérelmi eljárás ott folytatódjon. A terv létrejöttének oka a brit vezetés szerint az évek óta jelen lévő, és folyamatosan erősödő migrációs nyomás. Bár a procedúra még kísérleti fázisban jár, a brit és ruandai belpolitikában és médiában szinte az első naptól fogva az „ellentmondásos” jelző társul a tervhez. E sajtóelemzés feldolgozza a tervhez kapcsolódó történéseket, jogi, politikai és gazdasági folyamatokat, a brit és a magyar média különböző jobb- és baloldali online sajtótermékeinek véleményét, a terv megközelítésének módjait és eszközeit, az általuk használt és idézett forrásokat, és egymással összevetve a cikkek komplexitását, pontosságát, szavahihetőségét és elfogultságát. Az eseményeket a 2022 áprilisa és 2023 februárja között íródott cikkek alapján követjük nyomon, ezen cikkek műfaja nagy arányban hír, tudósítás és hírösszefoglaló. A brit hírportálok politikai beállítottságának meghatározásában az Ad Fontes Media és az AllSides táblázatait, valamint a YouGov statisztikáit vettük figyelembe.