Cabo Delgado: a szubszaharai Afrika egy újabb kormányozhatatlan területe? - Pintér, Tibor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
A 2000-es évektől a kormányozhatatlan terület fogalma egyre meghatározóbbá vált, köszönhető ez elsősorban a 2001. szeptember 11-i terrortámadásnak a Word Trade Center ellen, ami elindította az Amerikai Egyesült Államok globális harcát a terrorizmus felszámolására, egyre nagyobb figyelmet szentelve azoknak a területeknek, ahol az állami jelenlét gyenge és ideális bázisul szolgálhat a terror és/vagy dzsihádista szervezeteknek. Ezek alól a szubszaharai Afrika területei sem kivételek, hiszen az elmúlt bő egy évtizedben a dzsihádista mozgalmak befolyási területe addig soha nem látott ütemben nőtt. A tanulmány ennek a tendenciának a legújabb esetét mutatja be, Mozambik északi részét, Cabo Delgado-t. A kormányozhatatlan területiség ismérvein végighaladva a tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogy Cabo Delgado minősülhet-e kormányozhatatlan területnek. Ennek a megválaszolásához a fogalom részletes kifejtése és Mozambik északi részének társadalmi, gazdasági és biztonságpolitikai folyamatainak vizsgálata szükséges.