A Száhel társadalmi-gazdasági helyzete pusztító viharban - Kiss, Judit (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
A Száhel öt frankofón országa (Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia Niger = G5) a világ legelmaradottabb, legszegényebb és leginstabilabb régióját alkotja. Az ötből négy szárazföldi (landlocked) ország, ahol a fejletlen infrastruktúra nem képes a földrajzi adottságot ellensúlyozni és a konnektivitást megteremteni. A gazdaságot és az exportot a primér szektor – a zömében önellátásra termelő mezőgazdaság és a nomád állattartás, valamint a kitermelő ipar – uralja. A feldolgozóipar és a magánszektor fejletlen, míg az informális szektor igen jelentős. A régiót számtalan természeti katasztrófa és ember okozta – biztonságpolitikai, demográfiai, humanitárius, élelmezési, klimatikus, megélhetési, migrációs, politikai – válság, valamint etnikai konfliktusok, fegyveres és terrorista cselekmények sújtják. Ugyanakkor az övezet ásványkincsekben (arany, bauxit, kőolaj, uránium, lítium, réz, ón, wolfram) és megújuló energiaforrásokban (nap, szél, víz) gazdag. A világ legfiatalabb és leggyorsabban növekvő népessége is potenciális fejlődési lehetőséget kínál. A természeti és a humán erőforrások kiaknázásához azonban politikai stabilitásra, az állami intézmények megerősítésére, inkluzív fejlesztésre és hathatós külső erőforrás-bevonásra van szükség.