Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2020)
Tisztelt Olvasóink! Az Afrika Tanulmányok XIV. évfolyamát egy „erős duplával” indítjuk, ugyanis a 130 oldalas szám ismét kurrens külpolitikai témák, civil ügyek, néprajzi vizsgálódások, és természetesen könyvismertetők területeiről válogat remek írásokat. Magyar nyelven elsőként az Afrika Tanulmányokban publikálunk cikket a kazah-afrikai kapcsolatokról – Vasa László jóvoltából. Míg Daher Rashed a Níluson épülő etióp Nagy Reneszánsz Gátról ír, Somogyi Norbert Észak-Afrika és a Földközi-tenger térségének geopolitikai kihívásait elemzi, különös tekintettel a mezőgazdaságra és az élelmezés-biztonságra. Solymári Dániel és Janet Mangera a kenyai civil mozgalmakat tekinti át 1991-től, figyelmet fordítva a nemzetközi fejlesztés és segélyezés oldaláról értelmezhető szerepvállalásokra. Brauer-Benke József ezúttal az afrikai „beszélő dobok” világában vezet körbe minket. A bő húszoldalas könyvkritikablokkunkban olvasószerkesztőnk A. Gergely András termése figyelemre méltó – magát a rovatot egy doktorandusz, Oltean Sándor recenziója zárja. A szám legvégén pedig közzétesszük folyóiratunk angol változatának, a Hungarian Journal of African Studies-nak publikációs feltételeit. Mindenkinek kellemes és töltekező olvasást kívánunk!