Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2018)
Az Afrika Tanulmányok talán legvaskosabb, egyúttal első triplaszámát tartja kezében a Kedves Olvasó! Az elmúlt év során számos minőségi kéziratból állítottuk össze a XII. évfolyam első print kiadványát, mely ugyanúgy fordít figyelmet történeti és kulturális kérdések tárgyalására, mint azon kortárs nemzetközi-globális folyamatokra, amelyek jelentős mértékben formálják az afrikai kontinens képét, a kontinens különböző térségeiben élő emberek mindennapi életét. Az Afrika ma rovatban Törökország és Kína afrikai szerepvállalásai kerülnek terítékre miután egy nagyobb ívű áttekintést kapunk a biztonság fogalmának kitágítását igénylő változásokról, általában az afrikai regionális biztonsági architektúra fejlődéséről. Az Afrika tegnap rovatban olvashatunk a 19. század második felének hazai Afrikaképéről, melyet szerzőnk képes hetilapok szemlézésének segítségével mutat be, valamint Benyovszky Móric vélt vagy valós kapcsolatáról a rabszolgakereskedelmet illetően, továbbá Torday Emil nagyságának belföldi és külhoni tetten érhetőségéről. Miután a Szabad Francia Légierő afrikai ténykedését megismertük, zárásként Afrikai zene rovatunkban a tamtamok (résdobok) történetéről és típusairól tájékozódhatunk. Miközben mindenkinek élvezetes és tartalmas olvasást kívánok, megköszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatását, amely nélkül ez a szám nem jelenhetett volna meg! Dr. Búr Gábor főszerkesztő