Kísérlet a dél-szudáni állam alakításának és alakulásának elemzésére - Illés, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2018)
A 2011-ben függetlenségét elnyerő dél-szudáni állam nem mint tabula rasa érkezett a nemzetközi közösségbe, hanem mint a dekolonizáció megkésett eseményeként felszabadult gyarmat, melynek identitása, politikai gondolkodása és öröksége a hagyományos társadalmi rendszerekből a kettős gyarmatosításra adott válaszként évszázados, váltakozó intenzitású önvédelmi, majd felszabadító harcok, polgárháborúk során formálódott a jelenlegi, súlyos működési zavarokkal küzdő entitássá.