Egy eredeti afrikai hangszertípus, a lamellofonok jellemzői és történeti áttekintése - Brauer-Benke, József (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2018)
A hangszertípusok történeti hátterének vizsgálatai arra mutatnak, hogy a zenei stílusoktól eltérően kevésbé konstans elemei a kultúrának, valószínűsíthetően azért, mert az olyan ismeretek és kulturális javak, amelyeknek cselekvő részese egy-két személy vagy a közösség elenyésző kisebbsége, sokkal könnyebben terjednek, mint azok, amelyhez a közösség egészének az aktív elfogadása szükséges. Mivel szubszaharai Afrikában a korábbi időszakokban mind a teherhordás, mind az utazás dominánsan emberi erővel történt, ezért a más kontinenseken is elterjedt mobilizálható aerofon és membranofon hangszertípusok mellett kialakultak autochton, eredetileg a lépésritmus erősítésére szolgáló hangszertípusok, mint például az idiofonok csoportjába tartozó lamellofonok.