A társadalmi nemek közötti egyenlőség kérdésköre Ruandában: Terepmunka beszámoló, 2015 tavasza - Bagi, Judit (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2015)
A 2015 márciusában megvalósuló terepmunka keretében Tanzániában és Ruandában töltöttünk el három hetet. Kigaliban csatlakoztunk a skóciai Saint Andrews-i Egyetem kutatócsoportjához, akikkel együtt jártuk be az 1994-es népirtás emlékhelyeit, látogattunk el magas biztonsági kockázatú börtönökbe, készítettünk interjút miniszterekkel és civil szervezetek vezetőivel, valamint a kormány tárgyalótermében kétórás interaktív beszélgetés erejéig maga a ruandai elnök, Paul Kagame fogadtatásában részesültünk. A kutatóút során végig kiemelt hangsúly helyeződött a társadalmi nemekkel kapcsolatos kérdéskörök feltérképezésére, mely egyfajta metszetét is képezte az ország különböző diszciplínák szemszögéből vizsgált történelmi eseményeinek, illetve napjaink társadalmi, politikai és gazdasági folyamatainak. Jelen írás kifejezetten a gender-kérdések aspektusából tekinti át a ruandai terepmunka állomásait és eseményeit.