Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2015)
Kilencedik évfolyamunk első száma nagyobb ívű tanulmányok egy csokrát közli a tudományos diszciplínák különböző területeiről. Elolvashatjuk a kortárs politikai Afrikanisztika egy jeles képviselőjének, Daniel Bachnak gondolatait Afrikának a nemzetközi rendszerben betöltött szerepéről. Az izgalmas elemzést a pécsi műhely egy új fiatal tagja, az elsőéves doktorandusz Dömös Mariann ültette át magyarra és látta el egy frappáns összegzéssel. Különösen fontos olvasmány ez ahhoz, hogy a változóban lévő nemzetközi kapcsolatok arénájában megfelelően tudjuk elhelyezni az afrikai kontinenst és annak lehetséges 21. századi fejlődési pályáját. Amíg Brauer-Benke József az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa részletes betekintést kínál az afrikai lira hangszertípus történetébe, addig Harkai István Afrika utolsó „gyarmatán” vizsgálódik. A „világ egyik eldugott szeletének” tekinthető Nyugat-Szahara kapcsolatait elemzi szomszédaival, Marokkóval, Mauritániával és Algériával, mégpedig fontos nemzetközi jogi kérdések tükrében. Benkes Mihály egy újabb remek könyvismertetőt jegyez, mellyel eltökét szándéka, hogy a frankofón afrikanisztikai irodalom magyarul is egyre inkább megfogható közelségbe kerüljön számunkra. A hosszabb lélegzetű értekezések által dominált lapszámot Konkoly-Thege György professzionális fotódokumentációval ellátott friss terepbeszámolója teszi könnyeddebbé: a kongói táviratot olvasva, nézegetve rácsodálkozhatunk a közép-afrikai térség egyik fontos államának, a Kongói Köztársaságnak jellegzetes mindennapjaira. Jó olvasást kívánunk! Dr. Búr Gábor főszerkesztő