Tévedések tárháza: Igazolhatatlan vélekedések, hibás adatok – Torday Emil életműve - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
Gyakran előfordul, hogy ami ma igaznak minősül, holnap már hamisnak bizonyul. Igen sokszor, sőt, nagyon gyakran előfordul ez a tudományok történetében is. Ha visszatekintünk a múltra, azt látjuk, a fel- vagy megismerések hiánya okozza a hibás megállapításokat. Ha az afrikai tudományok története felé fordítjuk a tekintetünket, akkor különösen a földrajzi megismerés, a felfedezések területéről áshatunk elő számos korai félreértelmezést, a későbbiek során hamisnak bizonyuló adatot.