Harcok és távlatok: Kelet-afrikai nyomortelepek ma és holnap - Solymári, Dániel (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
A XXI. század globális kihívásai közül kiemelkedik a világban jelentkező nyersanyaghiány és a nagyvárosokban élők lélekszámának ugrásszerű emelkedésével járó nehézségek halmaza. Évtizedek előrejelzéseit követően ma már tapasztalatból tudjuk: az emberi élet alapvető szükségletei közül az ivóvízhiány az egyik legmeghatározóbb probléma. Ma közel egymilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, és a Föld egyes területein az ivóvízkészletekben gazdag vidékekért ádáz küzdelem zajlik.