René Maran Magyarországon: Megjegyzések a Batuala új kiadásához - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
Ha megpróbáljuk felvázolni a bennünket közelebbről foglalkoztató szubszaharai „valódi” afrikai literatúra történeti vonulatát, akkor azt kell mondanunk, igazából csak az ötvenes–hatvanas évek hozzák meg az afrikai irodalom virágba borulását, nemzetközi megismerését és elismerését. Egyetlen kivételt ismerünk, éppen René Maran Batuala című regényét, amely nemcsak az ötvenes éveket előzi meg egy fél évszázaddal, hanem 15–20 évvel a négritude napvilágra kerülését is.