A Kwifoa titkos társasága - Turóczi, Ildikó (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
A férfi-nő szereposztás és vállalás hagyománya, túlnőve a családforma keretein, nyomon követhető közösségi szinten is Észak-Nyugat Kamerun törzsi királyságaiban. Hogy ennek gyökerei a régmúlt időkbe nyúlnak vissza, ezt bizonyítják a még, nem csupán létező, de aktívan működő, spirituális szerepüket betöltő, magukat titkosnak nevező női (Ke-fab) és férfi (Kwifoa) társaságok. A férfiak titkos társasága főképp a szellemvilággal való kapcsolattartásra hivatott