Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
A 2013-as év téli Afrika Tanulmányok száma újból központi témaként foglalkozik az afrikai nőkkel (2010-ben egy teljes számot szenteltünk afrikai női kérdéseket bemutató írásoknak, ld. IV. évf. 3. sz.). Bagi Judit kelet-afrikai körképe segítségével megtudhatjuk, hogy a parlamenti kvóták bevezetésével hogyan erősödött meg a nők politikai képviselete a térség több országában, de különösen Ruandában, mely a világ legtöbb női parlamenti képviselőjét tudja felmutatni (64%-os arány). Míg Vörös Zoltán az afro-ázsiai kapcsolati rendszer egyik kitüntetett és jelentősen összetett dimenzióját, a sino-afrikai kereskedelem biztonsági kockázatait elemzi kritikusan, addig Deák Máté fontos történelmi témát dolgoz fel: Afrika szerepét vizsgálja Észak- és Dél-Amerika légtereinek brit geopolitikai szempontból történő megítélésében 1919 és 1939 között. Kuriózumként antropológiai tanulmányt jegyez Tesfay Sába, aki az eritreai tigrinyák esküvői kiadásairól ír. Turóczi Ildikó lapszámunk megjelenése idején is észak-nyugat Kamerun Esu nevű törzsi királyságában végez terepmunkát, és a helyszínről küldte beszámolóját, melyet a királyság házasságkötési szokásai bemutatásának szentelt. A gazdag tematikájú számot Benkes Mihály recenziói zárják: a francia nyelvű szakirodalom két fontos művéről ad áttekintést, mely egyfelől azért örvendetes, mert a frankofón afrikanisztika megkerülhetetlen az Afrikáról többet megtudni igyekvők számára, másfelől pedig a két könyv egyikét a magyar Türke András István írta, melyre külön büszkék lehetünk. Az Afrika Tanulmányok hetedik évfolyamát méltó módon zárjuk a téli lapszámmal, egyúttal nagy bizodalommal tekintünk a 2014-es újabb évfolyam elé! Az Afrika Tanulmányok szerzői, szerkesztői és kiadója nevében élménydús olvasással kísért békés, meghitt ünnepeket és sikeres, boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónknak! Dr. Búr Gábor főszerkesztő