Kína legfőbb tengeri kereskedelmi útvonalának biztonsági kockázatai: Afrika - Vörös, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
Kína legfőbb, több mint 12000 km hosszú tengeri kereskedelmi útvonala a dél-kínai tengertől a Malaka-szoroson keresztül, s az Indiai-óceánon áthaladó hajóút, melynek egyik ágán Peking az évtizedek óta gócpontnak számító Hormuzi-szorossal, másik ágán pedig a szomáliai partoknál megerősödő kalózkodással és Afrika instabil országaival találja szemben magát. A tanulmány a kínai energiabiztonság kapcsán az útvonal ez utóbbi, Afrikához köthető elemeivel foglalkozik.