A megfoghatatlan örökség - Eisenbeck, Helga (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
Az ENSZ égisze alatt sok egyezmény született már Földünk örökségének védelmére, ám ezek kisebb-nagyobb mértékben, de a nyugati civilizációhoz köthetőek voltak. A 2003. évi Szellemi Kulturális Örökség Védelméről szóló UNESCO Egyezmény azonban más volt, az ENSZ ezzel az egyezménnyel a fejlődő országoknak – kiváltképp Afrikának akart kedvezni.