Emberi párhuzamok - Béres, Mária (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Az ember (homo sapiens) afrikai származásának gondolatát (monogenezis) már az angol természettudós, a modern evolúcióelmélet kidolgozója, Charles Darwin (1809–1882) megfogalmazta „The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex” (magyarul: Az ember származása és a nemi kiválasztás) című, 1871-ben kiadott művében. A hipotézis tudományos bizonyítására csak az 1980-as években kerülhetett sor az ősi leletek mitokondriális DNS-ének és fizikai antropológiájának együttes vizsgálata során.