Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Az Afrika Tanulmányok VI. évfolyam 3. száma nem sokkal egy újabb különszám után lát napvilágot: az IMMIGROPoly elnevezésű, magazinos, vaskos anyagunk a vándorlás, bevándorlás, multikulturalizmus és integráció különböző aspektusait vizsgáló cikkeket, interjúkat közöl, kapcsolódva a lapunkat is szerkesztő-megjelentető IDResearch műhely tevékenységéhez, melyet az Európai Integrációs Alaptól elnyert pályázat finanszírozott idén is. Az izgalmasabbnál izgalmasabb témák sokasága mellett bízom benne, hogy e mostani AT-szám további remek írásokat ad közre kedves olvasói és a nagyközönség számára. Fókuszban az afrikai politikai történések elmúlt pár hónapban nyomon követhető forgataga áll, melyről két írásunk is szól. Szerkesztőtársammal közösen jegyzett cikkünk a kontinens számos szegletének változásaiba, transzformációiba nyújt bepillantást. Suha György kifejezetten a nyugat-afrikai térséggel foglalkozik miközben a régió különböző országában végbemenő, vagy a közelmúltban végkifejletükig jutott hatalmi játszmákat elemzi. Ismét a figyelem középpontjába kerül a Jane Goodall Intézet áldozatos tevékenysége: Csatádi Katalin és Mészáros Enikő jóvoltából kelet-kongói missziójuk hátteréről és eredményeiről olvashatunk. Interjúink között találjuk a Budapesten tevékenykedő szudáni kereskedelmi attaséval készült beszélgetést, valamint a Magyarországon élő tanzániaiak doyenjével rögzített beszélgetést. E sort színesíti egy izgalmas és megfelelően kritikus hangvételű mélyinterjú Horváth Csaba Zsolt századossal, aki az EUTM Somalia műveletben vett részt több hónapos missziója során, mint az egyik kiképző csoport parancsnoka, ahol a szomáliai kormánykatonák kiképzéséért felelt. Afrikai hírességeket bemutató rovatunkban ezúttal híres képzőművészekről és építészekről tudhatunk meg érdekfeszítő részleteket Bagi Judit jóvoltából. Tarrósy István egy 2012 áprilisban elvégzett friss terepkutatásának eredményeként jegyez cikket a Kína felsőoktatási-akadémiai szektorában egyre jobban elfogadott Afrikanisztika, Afrika-kutatás perspektíváiról. Lapszámunk igazi csemegéje a tanzániai Peter Mhagama által írott mese, amely első része egy sorozatnak, mely a Publikon Kiadó gondozásában hamarosan megjelenik – a szuahéli nyelven írott mesét T. Horváth Attila fordította ékes magyar nyelvre. Mindenkinek élvezetes olvasást kívánok! Dr. Búr Gábor főszerkesztő