Santé = Conservation - Csatádi, Katalin; Mészáros, Enikő (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
A természetvédő szervezetek alapvető sajátossága, hogy természetet védenek, a Jane Goodall Intézet Kongói Demokratikus Köztársaságban működő szervezetének egyik jelmondata mégis a címbeli Egészség = Természetvédelem! Pedig csakúgy, mint a világszervezet 26 másik tagjának, ennek az intézetnek is egyik fő célja, hogy a világ csimpánzpopulációit és azok élőhelyét megőrizze. Amíg azonban az Afrikában működő szervezetek nagy része ezt oktatással éri el, Kongóban más a helyzet. A lakosság nélkülözése, a szegénység, a betegségek és az állandó félelemben élés szükségessé tették, hogy más eszközökhöz is nyúljanak. Az alábbi írás azt mutatja be, hogyan működik a Jane Goodall Intézet közösségeken alapuló természetvédelmi programja a Kongói Demokratikus Köztársaságban, egyúttal azt is, hogy a nehézségek ellenére milyen elszántak a helyiek arra, hogy az őket körülvevő erdőt és a benne élő állatokat megvédjék és a jövő generációnak megőrizzék.