Kínai agytrösztök és akadémiai kutatóintézetek az afrikai térnyerés érdekében - Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Kína afrikai térnyerése és lendületes kapcsolatépítése jól illeszkedik abba az expanzív pragmatikus külpolitikába – valójában annak szerves alapegysége –, amelyet a nyitás politkája óta Kína következetes léptekkel valósít meg. 2000 óta különösen nagy fordulatot vett a sino-afrikai kapcsolatok szervezése – ebben az évben adott otthont, a Japán által 1993-ban első ízben megszervezett TICAD (Tokyo International Conference on African Development) mintájára Kína az első kínai-afrikai együttműködési fórumnak (Forum on China-Africa Cooperation, röviden: FOCAC), melyre azóta háromévente kerít sort, mára már valamennyi afrikai állam garantált részvételével.