Egy afrikai zenekaraván budapesti hangjai /20. Sziget Fesztivál, 2012, Desert Blues/ - A. Gergely, András (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Megritkult gyakorisággal, de épp idén újraéledt szerepkörrel és kurázsival szerveződött a Sziget Fesztivál Afrikafalujának régi arculata. A korábbi, többarcú afrikai zene-képviselet (arab, iráni-török, fekete-afrikai, közel-keleti) prezentációk után idén egy hallatlanul izgalmas kísérlet helyszíne volt a fesztivál. Megmutatkoztak a világzenei színpadon olyan sztárok is, mint a párizsi Orchestre National de Barbés, a romániai Fanfare Ciocărlia, vagy a Salamon- szigetek akusztikus „dob-orgonáival” bűvészkedő Narasirato bandája, de az idei zene-csemegék egyike a Tuareg Sátorban zajló improvizáció-sorozat lett, többnapos work-shop és rögtönzésvarázslat a transz-szaharai sivatagi fesztiválok mintájára.