Portré: Varsányi Zsolt rendőr ezredes - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Varsányi Zsolt 1973. szeptember 3-án vonult be a tartalékos tisztképző iskolába, amit vörös diplomával és hadnagyi rendfokozattal fejezett be. 1975-ben a Rendőrtiszti Főiskolára került, ahol elvégezte a bűnügyi szakot, majd első beosztásában a Bűnügyi Technikai Intézetben szolgált tanoncként, nyomszakértőként és igazságügyi nyomszakértőként. Szakértői pályafutása csúcsa a laborvezetői beosztás volt, onnan került ki Namíbiába 1989-ben. Hazatérte után ismét a Bűnügyi Technikai Intézetben folytatta pályafutását egészen 2001-ig. Innen ment ki az ENSZ kambodzsai missziójába (1992-93), majd az ENSZ mozambiki missziójába (1994-95), végül pedig az ENSZ bosznia-hercegovinai missziójába (1999-2000). Ezen a téren szerzett tapasztalatai elismeréseként került 2001-ben a Belügyminisztérium Személyügyi Főosztályára, ahol a rendvédelmi missziók koordinátoraként, a műveletekben szolgáló rendőrökkel foglalkozik.