Kenya harca az al-Shabaab ellen – A „Linda Nchi” hadművelet sikerének lehetősége - Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
2011. október 16-án kenyai csapatok hatoltak be Szomáliába azzal a céllal, hogy az iszlamista al-Shabaab terrorista csoportokat visszaszorítva egy nagyjából 100 kilométeres ütközőzónát létesítsenek a kenyai-szomáliai határon. Az október első hetében a terroristák által elrabolt két, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetnek dolgozó spanyol nő esetével Kenya megelégelte a fokozódó veszélyt, és az ország és térsége biztonságának növelése érdekében hadat üzent a militánsoknak. Az Afrika Tanulmányok 2011-es utolsó számának megjelenése idején második hónapja tartó „Védd a nemzetet” hadművelet (Operation Linda Nchi) sikerességének lehetőségét egyre többen vetik fel (ha nem is feltétlen kérdőjelezik meg), megidézve az elmúlt húsz év amerikai és etiópiai szomáliai intervencióik kudarcait. Ugyan eleddig számos sikert könyvelhetnek el az előrenyomuló kenyai hadsereg és szövetségei, a támadóknak hosszabb háborúzásra kell berendezkedniük, hiszen a szomáliai Átmeneti/Ideiglenes Szövetségi Kormánnyal (Transitional Federal Government, TFG) szoros együttműködésben a helyi politikai viszonyok rendezése is cél egyben.