Afrika demográfiai kihívásai – A fiatal népesség egyetlen esélye a fejlődésre - Simonyi, Gyula (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Az ENSZ becslése alapján 2011 októberének végén az emberiség létszáma túllépte a hétmilliárdot. A világ legszegényebb régiójában – Afrika Szaharától délre fekvő részén – növekszik a népesség a leggyorsabban, s az évszázad közepére valószínűleg megduplázódik. Ez továbbmélyíti a szegénységet, hiszen egyre több ember versenyez a megművelhető földekért, a vízért és az élelemért. Ha Afrikának sikerül csökkentenie a születési rátákat, ezzel egyidőben pedig a sok keresőképes fiatalnak termelő munkát adnia, akkor a kontinens hasonló fejlődési esélyek elé nézhet, mint az elmúlt évtizedekben az ázsiai „tigris-államok”. A munkahelyteremtésnek viszont ökológiai korlátai is vannak, ezért a demográfiai átmenet késlekedésének következménye a szegénység csapdájának bezárulása lehet.