Belső migráció Afrikában - everybody is an alien somewhere - - Balogh, Sándor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Ha a migráció és Afrika szavakat egy mondatban halljuk, szinte automatikusan az Európába áramlók tömegei jutnak eszünkbe. Szicília partjait elérni kívánó lélekvesztők, konfliktusok elől menekülők, vagy csak a jobb megélhetés eléréséért évente valóban tömegek indulnak el a világ gazdagabb részébe. Valamikor a történelem kezdetei előtt az emberiség bölcsője szintén Afrika volt, ahonnan elődeink együtt indultak a közös vándorútjukra… Azonban ezek a ma is létező vándorutak hihetetlenül zsúfoltak. A távolság is hátráltató tényező, ezért akik valóban el akarják hagyni otthonukat, azok legtöbbször nem a kontinensen kívüli, hanem Afrikán belüli célállomást keresnek maguknak.