Afrika művészet és párizsi műtermek 1905-20 - Donne, J. B.; Korbai, Hajnal (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Már közhellyé vált a modern művészetek történelmében – ámbár egy közhelyet túl gyakran tekintenek elfogadottnak, s ritkán teszik ki alapos vizsgálatnak –, hogy az első világháború előtt Picasso és a kubisták az afrikai művészet hatása alá kerültek. Fényképek gondos kiválogatásával meglepő vizuális összehasonlítások tehetők kubista festmények és afrikai szobrok között, tekintet nélkül arra a tényre, hogy néha az európai művészek talán soha nem is láthatták ilyen jellegű faragványok ábrázolását.