Az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia Afrika-politikájának főbb mozzanatai az 1990-es évektől, a szomáliai és Sierra Leone-i intervenciók tapasztalatai alapján - Földi, Sándor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Fundamentális változásokat hozó folyamatokkal kezdődött a 2011-es év Észak-Afrikában. A tunéziai események, illetve Egyiptom és Líbia óta számtalan elemzés született, amelyek megpróbálják többé-kevésbé megjósolni, hogyan fognak kinézni a Mediterrán- térség országai az „arab tavasznak” nevezett forradalmi hullám után.