Természetvédelem és a batwa nép küzdelme Ugandában - Hodosi, Róbert (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Jelen írás Uganda délnyugati részén, a Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Park környékén élő batwa néppel foglalkozik. Ez a pigmeus nép vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott egészen pár évtizeddel ezelőttig, az életmódjuk azonban megváltozott a harcos természetvédő felfogás és az azt követő nemzeti parkok megalakítása folytán. Évezredeken keresztül többé-kevésbé háborítatlanul éltek a sűrű, áthatolhatatlan őserdőben. Az 1990-es évek elején nemzeti parkot jelöltek ki ezen a területen, amelynek értelmében az ott élő népek kitelepítésre kerültek, amit az akkor érvényben lévő szabályozások nem tiltottak.