Hatalmi válság Elefántcsontparton – Nemzeti és nemzetközi narratívák ütközése - Csizmadia, Sándor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
2010. december eleje óta két köztársasági elnök (Laurent Gbagbo, Alassane Ouattara) két kormány, két fegyveres erő van Elefántcsontparton. Pro és kontra tüntetések, fegyveres összecsapások zajlanak Abidjan Abobo nevű negyedében és az ország nyugati részén, de az Ouattara-tábor által meghirdetett tunéziai „jázminos forradalom” itt nem vezetett eredményre. Az elmúlt három hónapban a terjedő erőszak következtében csaknem hétszázan vesztették el az életüket, több tízezren menekültek a szomszédos országokba. Bankok zártak be, bankokat államosítottak, az USA és az EU is többféle szankcióval sújtja a Gbagbo-tábort és az országot.