Afrikai birodalmak - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
„Afrika: törzsek, államok, királyságok” – németül ezzel a címmel jelent meg az idén júliusban elhunyt kiváló angol afrikanista, Basil Davidson „Afrikai királyságok” (African Kingdoms) című, mára már klasszikusnak számító munkája. Talán a német precízitás volt az oka annak, hogy nem elégedtek meg az eredeti angol címmel, hiszen a szerző tényleg azt szerette volna láttatni munkájában, mennyire lépéstartó kontinens volt Afrika, mielőtt a rabszolga-kereskedelem, majd a gyarmatosítás letaszították az organikus fejlődés útjáról.