Elérkezett a várva várt pillanat: 2010. június 11-én elrajtolt a 19. labdarúgó-világbajnokság - Vörös, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Afrika (de legalábbis a Dél-afrikai Köztársaság) ideje elérkezett! – határozta el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), mikor a 2010-es világbajnokság megrendezéséről döntött. A felkiáltójel azonban ponttá silányult, majd kérdőjellé változott, ahogy közeledett a nagy esemény. Rengeteg hiányosság, a félig kész stadion-beruházások, sztrájkok, katasztrofális biztonsági helyzet és félelmek jellemezték az utóbbi két-három évet. A FIFA azonban minden gond ellenére kitartott álláspontja mellett, ráadásul cáfolta egy B-tervről szóló híreket, mely mindenképpen pozitív üzenet volt Afrikának és a rendező országnak egyaránt.