Kínai bevándorlók temetője Tanzániában - Njenga Karugia, John (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
A német gyarmati igazgatás a tizenkilencedik század végén szállított kínai és indonéz munkásokat a tanzániai Usambara-hegység teaültetvényeire, mert a gyarmat súlyos munkaerő-hiánnyal küzdött. Illiffe (1979) szerint a problémát nem sikerült megoldani és 1895-ben az európaiak már helyben toboroztak, a Nyamwezi és a Sukuma etnikumhoz tartozó dolgozókat.