Társadalmi háttérkép Kína afrikai terjeszkedéséhez - Rónaháti, Cecília (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Kína, a kínai gazdaság ma olyannyira frekventált helyzetbe került a bipoláris rendszer végével kialakult világpolitikai és világgazdasági egymásrautaltságban és útkeresésben, hogy minden megjelenésére rácsodálkozunk és hajlamosak vagyunk elkövetni két, a megértés lehetőségét csökkentő hibát: Egyrészt Kínát csupán, mint a Kínai Népköztársaságot szemléljük, azaz eltérően gondolkodunk róla, mint ő önmagáról, ugyanis Kína egy ötezer évet számláló, minden korszakában centralizált, vagy legalábbis arra törekvő állam.