Gambia – a németek afrikai ugródeszkája Latin-Amerika légtere felé az 1930-as években - Deák, Máté (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Az 1920-30-as évek repüléstechnológiai színvonala nem tette lehetővé a repülőgépek számára leszállás nélküli repülőutak megtételét Európából Ibero-Amerika felé. Minden légitársaságnak szüksége volt a légi útvonalak mentén stratégiai repülőtér bázisokra, melyek technikai hátteret jelentettek az interkontinentális repülésekhez. A dél-atlanti légi útvonal megtervezésekor szóba jöhettek az Azori-, vagy a Kanári-szigetek.