Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Afrika Tanulmányok III. évfolyamának 3-4. duplaszáma ismét egy fő téma köré csoportosított cikksorozat, aktuálisan Afrika sérülékeny államainak bemutatása a fő cél, kiegészítve a már hagyományos ismeretterjesztő-információs blokkal, portrékkal és interjúkkal. A sérülékeny államok több szempontból is a figyelem középpontjába kerültek az utóbbi évtizedben, hiszen éppen az afrikai kontinens produkálta a leglátványosabb államkudarcokat, gondoljunk csak Szomáliára, ahol immár közel húsz éve nincs központi államhatalom, a hadurak világa határozza meg a mindennapokat, s ez nem csupán a nyomor újabb és újabb bugyrait nyitogatja az ottélőknek, de ebből fakadnak olyan, a nemzetközi kereskedelmet és a globális biztonságot is közvetlenül érintő jelenségek, mint például Kelet-Afrika tengeri farkasainak ügye, napjaink újraéledt, s mind nehezebben kezelhető kalózkodása. Lehetséges, hogy az olvasóban felmerül a kérdés, miért került Kenya blokk az Afrika sérülékeny államait bemutatni szándékozó számba? Erre igen egyszerű a válasz, a sokáig a béke és stabilitás szigetének számító országban a 2007. decemberi választások utáni erőszakhullám felhívta a figyelmet arra, milyen sérülékeny lehet napjainkban bármely állam, s nem csupán Afrikában. A kölcsönös függések sem elhanyagolhatóak, Szomália anarchiája évtizedek óta destabilizálja szomszédait, s amikor Kenyában szabadult el az erőszak, akkor vált csak igazán világossá, hogy az ország közlekedési és egyéb infrastruktúrája milyen fontos szerepet játszik a térségben. A téma sajnálatosan aktuális, biztosan nem utoljára kell foglalkoznunk vele. Sok más érdekes cikkünk mellett felhívnánk a figyelmet a „Mi történt az elmúlt fél évben? Fontos afrikai vagy Afrikát érintő események kronológiája” című összeállításra, mindazok számára, akik el szeretnének igazodni az immár egymilliárd lakosú kontinens dolgaiban. Dr. Búr Gábor főszerkesztő