A hárfalant: Egy nyugat-afrikai hangszertípus története - Brauer-Benke, József (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Felépítését tekintve a hárfa olyan húros, pengetős hangszer, amelynek húrjai hegyesszögben húzódnak a hangszertest és a nyak között. A hárfáknak a hangszernyak és a hangszertest formáját és felépítését tekintve három alaptípusa ismert. Az íjhárfáknál a hangszernyak íves, a szöghárfáknál egyenes kialakítású. Az Európában kialakult keretes hárfatípus jellemzője, hogy a húrok egy zárt keretben helyezkednek el.