A fügefa és a kaméleon: A kikuju etnikum mítosza és hitvilága - Horváth, Beáta (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
A kikuju népcsoport Kenya egyik legnépesebb és legbefolyásosabb etnikuma. A lakosság közel 22%-a kikuju etnikumú. A tanulmányból megismerhetjük a kikujuk eredetmítoszát, illetve az európai szemmel igen furcsának, sőt helyenként bizarrnak tűnő szertartásaikat, áldozati rítusaikat, és mindennapjaikat. A külső szemlélő számára különös rituálékat tartanak a termés megtisztításáért, az aratás sikerességéért, és a hosszan tartó szárazságot megtörő esőért. A szerző külön kitér a vallás misztikus elemeket sem nélkülöző voltára, illetve az úgynevezett mágiahasználók két típusára, a gyógyítókra és a boszorkányokra. A Kenyába érkező misszionáriusok tevékenységének köszönhetően napjainkra a közösség számos tagja felvette a kereszténységet, bár esetenként a tradicionális hiedelemmel ötvözik azt.