Élet és halál zeru zeru-ként: Albínó sorsok Kelet-Afrikában - Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Afrikában minden négyezredik ember albínó, csak Tanzániában 170-300.000 fő közé teszik a létszámukat. Az albinizmus öröklött pigment hiány, a színanyag képződésének veleszületett zavara. Kelet-Afrikában üldözik az albínókat, rituális gyilkosságok áldozataivá válnak nap, mint nap. Az úgynevezett „boszorkánydoktorok” szerint egyes betegségek gyógyításához albínó testrészeket kell beszerezni. A helyi lakosok szellemeknek, a fehér gyarmatosítók rontó átkának tekintik őket, azonban a kormányzati politika igyekszik hangsúlyozni, hogy ezek az emberek nem rendelkeznek semmilyen varázserővel, illetve ugyanolyan emberek, mint bárki más.